Nalaten aan

Vereniging Rembrandt

Wie kan zich het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voorstellen zonder Rembrandts Titus aan de lezenaar, het Stedelijk Museum Amsterdam zonder Barnett Newmans Cathedra of het Groninger Museum zonder de Grand Stairwell Installation van Dale Chihuly? Het zijn slechts enkele voorbeelden van beeldbepalende kunstwerken in ons openbaar kunstbezit, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. Als onafhankelijke, particuliere organisatie steunen wij al 137 jaar lang Nederlandse musea bij het realiseren van kunstaankopen die ertoe doen.

Over de Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt is opgericht in 1883 door een handjevol kunstliefhebbers die een halt wilden toeroepen aan de uittocht van belangrijk cultureel erfgoed uit Nederland. Inmiddels tellen wij meer dan 16.000 leden en helpen wij musea door heel Nederland, van de allerkleinste tot de allergrootste, bij het verzamelen van kunst uit alle tijden en van over de hele wereld. Door hiernaast ook steun te bieden aan restauratie en onderzoek zorgen wij er samen met onze musea voor dat ook de generaties na ons kunnen genieten van een openbaar kunstbezit dat verwondert en inspireert.

Waarom nalaten aan de
Vereniging Rembrandt?

Als u gelooft in de kracht van kunst die met iedereen kan worden gedeeld, overweeg dan na te laten aan de Vereniging Rembrandt. Het is in toenemende mate te danken aan erfenissen en legaten dat wij van doorslaggevende betekenis kunnen blijven bij de verrijking van ons openbaar kunstbezit. Zo was het mede te danken aan het Liesbeth van Dorp Fonds, een fonds dat bij ons is opgericht uit de nalatenschap van een Rembrandtlid en dat is vernoemd naar diens overleden dochter, dat wij het Van Gogh Museum in 2016 konden helpen bij de aankoop van Paul Signacs schilderij Het ‘Ponton de la Félicité’ bij Asnières (Opus nr. 143).

Hoe werkt het?

U kunt de Vereniging Rembrandt op verschillende manieren benoemen in uw testament. Via een erfstelling of legaat kunt u ook na uw leven meebouwen aan een bloeiend openbaar kunstbezit. Iedere bijdrage, groot of klein, is welkom, maar bij grotere nalatenschappen kunt u een Fonds op Naam instellen, waarvan u zelf de naam en de doelstelling bepaalt. Een Fonds op Naam stelt u in de gelegenheid een familienaam in stand te houden of een dierbare blijvend te herinneren en tegelijkertijd uiting te geven aan uw affiniteit met een specifiek verzamelgebied, een periode in de kunstgeschiedenis of een bepaald museum. 

De Vereniging Rembrandt is een erkend goed doel en heeft de status van een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat over uw nalatenschap geen erfbelasting verschuldigd is.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan Vereniging Rembrandt kunt u contact opnemen met:

Leonie Pels Rijcken

pelsrijcken@verenigingrembrandt.nl

070 427 17 20