Lancering: Week van nalaten aan cultuur 1-5 november 2021

Platform Nalaten aan Cultuur spectaculair gegroeid naar 45 culturele instellingen

Het landelijke platform Nalaten aan cultuur lanceert de Week van nalaten aan cultuur. Van 1 tot en met 5 november voeren de instellingen een gezamenlijke publiekscampagne, met als thema Inspireer een generatie, laat na aan cultuur. De campagne gaat over dat magische moment, die eerste vonk die overslaat als kinderen met kunst in aanraking komen. Dat gebeurt dagelijks in musea, theaters en podia van Nederland. De instellingen vinden dat dat behouden moet blijven en dat kan mede mogelijk gemaakt worden door een nalatenschap aan een culturele instelling.

De eerste mensen hebben zich via het platform bij een culturele instelling gemeld. Bij het Nederlands Dans Theater (NDT) bijvoorbeeld, waar een Vriend van het gezelschap, en grote fan met een jazzdance achtergrond, een specifieke bestemming zocht voor zijn nalatenschap en vragen had over de vorm van nalaten. Er wordt een Fonds op Naam opgericht dat bestemd is voor nieuwe creaties voor NDT 2. Bijkomend voordeel voor het NDT is dat zij de connectie met deze Vriend bij leven kan verdiepen.

Op de website www.nalaten-aan-cultuur.nl presenteren de culturele instellingen zich met informatie, met mogelijkheden voor advies en om in gesprek te gaan over nalaten. Het is het eerste landelijke platform voor nalaten aan een cultureel goed doel. Sinds de start op 16 december 2020 hebben zich inmiddels zesendertig culturele instellingen aangesloten bij dit initiatief van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam, Koninklijk Concertgebouworkest, Mauritshuis, Nederlands Dans Theater, Van Gogh Museum en Vereniging Rembrandt. Daarmee is het doel van een landelijke spreiding en culturele diversiteit ruim bereikt.

Noraly Beyer, journalist en presentator, een van de ambassadeurs van het platform Nalaten aan Cultuur: ‘Ik ben zeer betrokken bij de culturele sector want juist kunst en cultuur brengen verdieping en leren je met een open blik naar elkaar en naar andere culturen te kijken. Verhalen moeten worden verteld. Nu maar ook in de toekomst. Zo wordt het culturele erfgoed van Nederland in alle diversiteit behouden. Nalaten aan cultuur zorgt dat ook onze toekomstige generaties die verhalen blijven horen en leren van die open blik. Het houdt de geschiedenis levend en draagt bij aan de maatschappij’.

Voor meer informatie
Mauritshuis – Boris de Munnick – Pers & Publiciteit
+31(0) 622 978 444 / b.demunnick@mauritshuis.nl

Hermitage/De Nieuwe Kerk – Martijn van Schieveen – Pers & Publiciteit
+ 31 (0) 6 51 64 74 55 / m.vanschieveen@hermitage.nl