Nalaten aan
Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven is sinds 1978 een begrip in de Zilverstad Schoonhoven, samen met de Vakschool en het Gilde voor goud- en zilversmeden. Het museum is dé plek waar waardevolle kennis over zilver, zowel materieel als immaterieel, wordt bewaard, getoond en doorgegeven. De collectie bestaat uit Nederlandse gebruiksvoorwerpen van zilver van 1600 tot nu, waaronder een groot deel van de voormalige zilverfabriek Koninklijke Van Kempen & Begeer. Ook vind je er de grootste verzameling hedendaags zilver.
Over het Zilvermuseum
Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver. Regelmatig wisselende tentoonstellingen over actuele en interessante onderwerpen belichten steeds een andere kant van zilver. In de Zilversmederij ziet de bezoeker de smid aan het werk en in de Zilverwerkplaats kunnen kinderen en volwassenen zelf aan de slag!
“Mevrouw Borst was goud- en zilversmid en heeft een deel van haar werk een paar jaar geleden geschonken. Na haar overlijden heeft zij nogmaals een deel van haar werk nagelaten en een geldbedrag. Uiteindelijk is haar erfenis verdeeld over de stichting Natuurmonumenten en onze stichting Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Dankzij haar schenking zijn we in staat onze collectie uit te breiden en het museum aantrekkelijk in te richten voor bezoekers.”
“Nadat ik voor mijn verjaardag een lodereindoosje kreeg van mijn vrouw, ben ik begonnen deze te verzamelen. Ik had er plezier in om dat volgens de indeling en beschrijving te doen van het boek Nederlands klein zilver en schepwerk, 1650-1880 van B.W.G. Wttewaall. Inmiddels is de collectie compleet en wil ik deze graag nalaten voor volgende generaties. Ik heb daarom in overleg besloten deze in delen te schenken aan het Zilvermuseum.”
Waarom nalaten aan
het Zilvermuseum?
Het Nederlands Zilvermuseum verwerft, beheert, onderzoekt en presenteert goud- en zilverkunst en alles wat daaraan gerelateerd is. Denk naast objecten ook aan ontwerptekeningen en gereedschap. Deze traditie deelt het Zilvermuseum met haar publiek door middel van aantrekkelijke tentoonstellingen en leerzame projecten. Door het Zilvermuseum op te nemen in uw nalatenschap draagt u bij aan onze missie: het in stand houden van en het doorgeven aan volgende generaties van dit ambacht.
Hoe werkt het?
Het is mogelijk om het Nederlands Zilvermuseum op te nemen in uw testament. U kunt (een deel van) uw collectie of vermogen nalaten aan het Zilvermuseum. Als stichting met culturele ANBI-status betaalt het Zilvermuseum geen erfbelasting. Dit betekent dat uw bezittingen volledig ten goede komen aan het Zilvermuseum.
Daarnaast kunt u het Zilvermuseum steunen door in uw testament een legaat toe te wijzen. Een legaat is een duidelijk omschreven erfstuk of geldbedrag waaraan u een bijzondere bestemming wilt geven, zoals het Zilvermuseum. Dit wordt vastgelegd in een notariële akte.
Heeft u nog vragen?
Voor vragen over nalaten aan het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven kunt u contact opnemen met:
Marcel Teheux