Theater Utrecht

Foto credit: Julian Maiwald

Nalaten aan

Theater Utrecht

Theater Utrecht is hét stadsgezelschap van Utrecht en speelt haar voorstellingen in het hele land. Ze maken geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. Het gezelschap houdt, onder leiding van Anne Marie Hoogland en Thibaud Delpeut, de ogen wijd open naar de wereld en reflecteert op de vraagstukken van morgen. De komende jaren staat innovatie, co-creatie & inclusiviteit en de ontmoeting met publiek voorop.

Foto credits: Ben Houdijk

Over Theater Utrecht

Foto credits: Adem Gümrükçüler

Vanuit het motto Play On! experimenteert Theater Utrecht ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkent zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. Het nieuwe Innovation:Lab is de werkplaats waarin samen met andere makers en kunstenaars wordt gebouwd aan het theater van de toekomst. Hoe ziet het theater van de toekomst eruit? Hoe vertellen we de verhalen van morgen met de technologie van vandaag? Hoe maken we theater springlevend voor nieuwe generaties die opgroeien in een digitale werkelijkheid?

“Hoe ziet het theater van de toekomst eruit? In ons Innovation:Lab doen we artistiek en technologisch onderzoek, we zoeken naar nieuwe verhalen en nieuwe vormen. We verkennen de nieuwste mogelijkheden in licht, geluid, muziek, video en andere technologieën en leggen verbindingen met sectoren zoals de game-industrie, wetenschap, technologische sector. We experimenteren met mixed-reality technieken, vertellende audiotours, installatief werk en andere innovatieve vertelvormen.”

Thibaud Delpeut

Artistiek directeur

Waarom nalaten aan
Theater Utrecht?

Theater Utrecht zet in op een herijking van de relatie tussen voorstelling, makers en publiek. Het gezelschap neemt het voortouw in het onderzoek naar theatrale toepassingen van nieuwe technologie in live experiences. De eerste groep jonge makers is inmiddels in het lab aan de slag en werkt ideeën uit op het gebied van games, interactie tussen performers en publiek door middel van geluid, kunstmatige intelligentie en virtual reality experiences.

Foto credits: Julian Maiwald

Hoe werkt het?

Het zoeken naar nieuw publiek, het verbinden van de jongere generatie aan ons vakgebied is belangrijk voor de positie die theater inneemt in het dagelijkse leven van mensen. Theater Utrecht bouwt een community op van creatieve denkers, makers, kunstenaars en geïnteresseerden uit verschillende disciplines (theater, muziek, dans, kunst, film & nieuwe media) die mee willen bouwen aan technologische, narratieve en performatieve vraagstukken voor het theater van de toekomst. Theater Utrecht hanteert de open source filosofie: alle kennis, vaardigheden, technologie ontwikkeld in het Innovation:Lab worden met de sector én daarbuiten gedeeld. Zodat niet alleen wij daarvan leren, maar iedereen. Met uw nalatenschap kunt u bijdragen aan dit onderzoek naar het theater van de toekomst.

Portret Anne Marie Hoogland2 - foto Janiek Dam

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan Theater
Utrecht kunt u contact opnemen met:

Anne Marie Hoogland
Algemeen directeur

annemarie@theaterutrecht.nl

030-2737305 / 06-23839901