Oerol logo

Orkater/De Nieuwkomers met *Ilias*, foto door Nichon Glerum

Nalaten aan

Oerol

Bij de koepel van het Nieuw Utrechts Toneel in 2019, foto door Nichon Glerum

Oerol is een van de grootste en bekendste interdisciplinaire locatietheaterfestivals van de wereld. Sinds 1982 heeft het Festival haar bestaansrecht weten te bewijzen en behouden. Kunstenaars uit binnen- en buitenland dienen zich in grote getalen aan om werk te ontwikkelen en te presenteren op Terschelling. Tienduizenden bezoekers komen ieder jaar naar het eiland omdat ze weten: hier gebeurt het. Op Oerol vind je grote, unieke locatievoorstellingen van gevestigde gezelschappen en nieuw talent, interdisciplinaire kunstwerken, intieme ervaringen in een overweldigende setting, internationale ontdekkingen en onverwachte ontmoetingen tussen kunstenaars, eilanders en publiek.

Over Oerol

Het feit dat Oerol plaatsvindt op Terschelling geeft de kunst een kans die het nergens anders krijgt. De dorpen, bossen, duinen, stranden en polders geïsoleerd tussen de zeeën, zorgen zowel voor nieuwe makers als gevestigde namen voor inspiratie. Kunst heeft ruimte nodig om te kunnen ontstaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Het eiland biedt de letterlijke ruimte in de weidse landschappen en ongerepte natuur. Maar ook figuurlijk in de isolatie die het eiland biedt en de rust die makers hier vinden om vanuit een leeg canvas opnieuw na te denken.

“Als je niet bang wordt van je dromen zijn ze niet groot genoeg.”

Joop Mulder 1953-2021 (oprichter Oerol)

Waarom nalaten aan
Oerol

Als een van de grootste festivals voor locatiekunsten van Europa wil Oerol de internationale ontwikkelingen blijven voortstuwen. Oerol vervult de functie van een proeftuin voor de kunsten met veel ruimte voor experiment en innovatie, waarin bezoekers en makers samen het experiment aangaan en werken aan de bouwstenen voor een leefbare toekomst. Een plek waar makers op onderzoek gaan, tot verrassende inzichten komen en nieuw werk ontwikkelen in het Terschellinger landschap.

Hoe werkt het?

Geboren als vrijwilligersorganisatie heeft Oerol altijd ieder dubbeltje omgedraaid om toch ieder jaar weer rond te kunnen komen. Toch is het voortbestaan van Oerol op meerdere momenten bedreigd geweest. Oerol heeft het altijd gered mede dankzij de brede steun van onze trouwe bezoekers en fans. Ondertussen is het bestaan zeker – Oerol behoort tot de Basis Infrastructuur – maar zijn de dromen groter. Door Oerol in jouw testament op te nemen zorg je ervoor dat het landschap van Terschelling nog vele generaties kan blijven inspireren, zowel voor makers als bezoekers. Voor kunst die de ruimte heeft gekregen om te ontstaan: verstopt tussen de bomen, verdwenen in de duinen of neergevlijd op de stranden.

DEGASTEN met *BREKEN 4*, foto door Michiel Landeweerd

Tessa Kloost

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan Oerol of vrijblijvende informatie over de verschillende schenkingsmogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Tessa Kloost

tessa@oerol.nl

0562 448 448