logo NMF

Nalaten aan

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) helpt talentvolle musici door het in bruikleen geven van een muziekinstrument. Door de hoge prijzen van goede instrumenten is de aanschaf van een passend instrument voor een musicus vaak niet mogelijk.

Jong talent, muziekstudenten, beroepsmusici en topsolisten komen in aanmerking voor bruikleen van een instrument uit de collectie van het fonds.

“Toen ik de eerste noten op deze viool speelde, ging er een wereld voor mij open. Ik kan mooiere, diepere en intensere klanken maken en met meer gevoel een muziekstuk overbrengen.” 

Silke Kolfschoten

Viool: François Caussin, Frankrijk, ca. 1830

Over het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Het NMF geeft musici tegen een vergoeding een instrument in handen, waarmee ze uitblinken, zich kunnen onderscheiden en blijven ontwikkelen. We ondersteunen momenteel voornamelijk strijkers, pianisten en harpisten, maar steeds vaker doen ook andere musici een beroep op het fonds. Zo hebben we nu marimba’s, een orgel en een innovatieve metalen panfluit in de collectie. Een brede groep van meer dan 400 musici wordt door ons geholpen.

De collectie van het fonds wordt als cultureel erfgoed door ons onderhouden en opgebouwd door aankoop, bruikleen en schenkingen. We erkennen de waarde van zowel oude als nieuwe instrumenten. De collectie bevat zeldzame oud-Hollandse strijkinstrumenten. Daarnaast plaatsen we met enige regelmaat bouwopdrachten bij hedendaagse Nederlandse bouwers. Deze instrumenten zijn het cultureel erfgoed van morgen.

Het NMF organiseert, zelf of in samenwerking met andere organisaties, concerten waarop musici met een instrument uit de collectie te zien en te horen zijn. Zo bieden we de musici en de instrumenten uit de collectie een podium. Door onze jarenlange ervaring kunnen de musici op ons en ons netwerk rekenen als het gaat om zaken als de zoektocht naar een passend instrument, onderhoud van en reizen met een instrument. Tot slot geven we musici de impuls zich ook persoonlijk te ontplooien en eigentijdse initiatieven te ontwikkelen. Zo voorzien we hen niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk van passende instrumenten.

“Een goed instrument is noodzakelijk om concerten op het hoogst mogelijke niveau voor te kunnen bereiden. Dank aan het NMF en zijn donateurs en erflaters voor de prachtige Steinway waarop ik met heel veel plezier speel, studeer en altijd blijf leren!”

Helena Basilova

Vleugel: Steinway & Sons, Hamburg, 1968

Waarom nalaten aan
het NMF?

Het NMF wil zich blijven inspannen musici te helpen in hun muzikale carrière door hoogwaardige muziekinstrumenten in bruikleen te geven. Wij zullen hiertoe volledig afhankelijk blijven van particuliere giften en nalatenschappen.

Met uw nalatenschap kunnen we musici blijven steunen, cultureel erfgoed onderhouden en behouden en voor komende generaties laten klinken op de Nederlandse podia.

NMF Emma Kroon

Hoe steunen?

Als u het NMF in uw testament wilt opnemen, kan dat bijvoorbeeld door een erfstelling of een legaat. Op het moment van het openvallen van uw nalatenschap zoeken we de beste bestemming voor de beschikbaar gekomen gelden. Of het nu om de aankoop van een nieuw instrument gaat, het onderhoud van een instrument of het dagelijkse werk van het fonds: uw nalatenschap wordt uiterst zorgvuldig besteed binnen onze doelstellingen. Mocht u de wens hebben uw nalatenschap een specifieke bestemming te geven, dan kan dit vanzelfsprekend.

Ook kunt u uw muziekinstrument via uw testament doorgeven aan een nieuwe generatie. Meer dan 25% van de collectie van het NMF bestaat uit geschonken en nagelaten instrumenten. Wij maken graag de match met een musicus, zodat uw instrument bespeeld blijft en te horen is op de Nederlandse podia. 

Marie-Therese NMF

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds kunt u contact opnemen met:

Marie-Therese Kuijkhoven

mtk@muziekinstrumentenfonds.nl

020 6221255