logo wereldmuseum

Nalaten aan

Nationaal Museum van Wereldculturen

Het Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde vormen samen het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het Wereldmuseum Rotterdam is onze samenwerkingspartner. ‘Musea over mensen’ die willen bijdragen aan een betere wereld. We doen dit door de verbindingen te laten zien tussen mensen, culturen, het heden, verleden en de toekomst. We vergroten kennis door met onze mondiale collectie maatschappelijk relevante verhalen te vertellen vanuit meerdere perspectieven.

Over het Nationaal Museum van Wereldculturen

Met de nationale volkenkundige collectie van zo’n 450.000 objecten en 260.000 foto’s laten we zien dat we allemaal, op de verschillen na, hetzelfde zijn. Elk voorwerp vertelt een menselijk verhaal. De culturele diversiteit van de collectie maakt het bovendien mogelijk om een rol te spelen in het bereiken van een zo breed mogelijk publiek.

“Ik geniet er zelf altijd enorm van als ik kinderen tijdens een museumbezoek zie veranderen. Kinderen die in de klas er niet zo uitspringen, maar dan tijdens zo’n bezoek helemaal tot leven komen. Het enthousiasme van de medewerkers spat er vanaf. En dat brengen zij over naar de kinderen.”

Leerkracht

Waarom nalaten aan
het Nationaal Museum van Wereldculturen?

Het Nationaal Museum van Wereldculturen benadrukt de verbondenheid van onze samenleving met de wereld. Onze publieksprogramma’s dagen uit tot een open blik. We onderzoeken de historische en hedendaagse betekenis van de nationale en Rotterdamse collecties, en ook de voorwerpen waarvan de herkomst onduidelijk is. Deze collecties zijn er voor iedereen en daarom maken we ze steeds beter toegankelijk.

“Dit was de mooiste dag van de hele wereld!”

Leerling na een schoolbezoek aan ZieZo Marokko

tropenmuseum Nationaal Museum van Wereldculturen

Hoe werkt het?

Schenkers maken het ons mogelijk om de hoogste kwaliteit na te streven bij het realiseren van onze missie. We maken een steeds wisselend programma van tentoonstellingen, onderwijs-en publieksactiviteiten voor een zo divers en groot mogelijk publiek. Jaarlijks ontvangen we zo’n 420.000 bezoekers in de musea waarvan 55.000 kinderen en jongeren met school komen. We doen onderzoek en we investeren in het vergroten van de toegankelijkheid, relevantie en duiding van de collectie. Met een (testamentaire) gift maakt u het ons mogelijk blikken te verruimen, te inspireren tot meer wereldburgerschap en daarmee bij te dragen aan een betere wereld.

Josine Hoogenraad Nationaal Museum van Wereldculturen

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan het Nationaal Museum van Wereldculturen of het Wereldmuseum in Rotterdam kunt u contact opnemen met:

Josine Hoogenraad

josine.hoogenraad@wereldculturen.nl

088 0042916