Museum Belvédère

Nalaten aan

Museum Belvédère

Museum Belvédère werd in 2004 opgericht. Het sobere gebouw strekt zich als een langgerekte kijkdoos uit over het Grand Canal in het lommerrijke landschapspark Oranjewoud. Het boven het water gesitueerde museumcafé biedt een prachtig uitzicht op het statige landhuis Oranjewoud, eens de vorstelijke buitenplaats van Albertine Agnes van Oranje, getrouwd met Willem Frederik van Nassau-Dietz, de stadhouder van Friesland

Onze collectie

Vanaf 2004 is het museum gevormd rond de collectie van Thom Mercuur en concentreert zich in de eerste plaats op moderne en eigentijdse kunst uit Friesland en het Noorden van Nederland en laat de relatie zien met kunst van geestverwanten uit Nederland en Europa.
Volgens dit uitgangspunt heeft het in de afgelopen vijftien jaar een imposante kunstcollectie weten op te bouwen die zich landelijk onderscheidt. Inmiddels behoort het tot de best bezochte kunstmusea in Noord-Nederland. Veel verzamelaars hebben sindsdien door schenkingen en nalatenschappen bijgedragen aan de groei van onze collectie. Meesterwerken als de Wyandottehaan van Jan Mankes, Land en wolken van Gerrit Benner en Vier paarden van Jan Altink hangen in Museum Belvédère. Zelfs een stilleven van Giorgio Morandi uit 1955 behoort inmiddels tot de collectie.

“Museum Belvédère is één van de mooiste musea in Nederland en bij uitstek het museum waar kunst in de directe nabijheid van natuur beleefd kan worden.”

Henk van Os,

oud-directeur Rijksmuseum Amsterdam, oud-hoogleraar UvA

Geef om
Museum Belvédère

Wij zijn trots op ons museumgebouw, onze collectie en onze tentoonstellingen. De schilderijen en al hun bijzondere verhalen willen we graag met een zo breed mogelijk publiek blijven delen. Ieder jaar organiseren we vier tentoonstellingen in het museum. Het tentoonstellingsprogramma is afwisselend en altijd gerelateerd aan onze collectie en identiteit. Bij de tentoonstellingen verschijnen altijd goed vormgegeven boeken die uitgegeven worden in eigen beheer.

Geven via uw testament

Wilt u onderdeel worden van onze geschiedenis en verbonden blijven met de bijzondere collectie in ons museum? Dan kunt u nalaten aan Museum Belvédère. Hiermee helpt u ons bij toekomstige activiteiten en het behoud van de collectie voor volgende generaties.

Contactpersoon Theaterwerkplaats Tiuri Jelmer Lesterhuis

Contact met ons

Wilt u meer informatie of met ons kennismaken? In een persoonlijk gesprek bespreken we graag de mogelijkheden en uw wensen – en mocht u dat op prijs stellen, in aanwezigheid van een (fiscaal) adviseur.

Han Steenbruggen
Directeur-conservator

han.steenbruggen@museumbelvedere.nl

+31(0)513 644 991

Corrie Oerlemans
Hoofd bedrijfsvoering

corrie.oerlemans@museumbelvedere.nl

+31(0)513 644 993