Nalaten aan

Internationaal Theater Amsterdam

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) behoort tot de boegbeelden van de Nederlandse podiumkunst. De schouwburg in het hart van Amsterdam is het thuis van een eigen internationale ensemble van topacteurs, maar ook van vele andere podiumkunstenaars uit binnen– en buitenland. Directeur en regisseur Ivo van Hove: ‘Wij vertellen met toneel en dans de verhalen die soms al eeuwen oud zijn, die ons inspireren, ons leven definiëren en uiting geven aan hoe je nu in de wereld staat. Dat was niet alleen in het verleden belangrijk, maar zal ook in de toekomst nodig blijven.’

 ITA is ook de locatie van grote festivals als Brandhaarden, Julidans, Holland Festival en het Nederlands Theater Festival. De monumentale schouwburg aan het Leidseplein biedt daarnaast plaats aan ITA Academy, waar talentontwikkeling, educatie en samenwerking centraal staan. Het gebouw is een unieke ontmoetingsplek met een eigen ITA Brasserie, waar voor- en achterkant van theater één worden, zonder grens tussen makers en publiek.

Foto credits: Jan Versweyveld

Over Internationaal Theater Amsterdam

Foto credits: Jan Versweyveld

ITA maakt én programmeert toonaangevende toneel- en dansvoorstellingen. Ons 125 jarig monumentale gebouw op het Leidseplein is het thuis van een eigen grootschalig internationaal repertoiregezelschap, behorend tot de wereldtop, maar ook van vele andere toonaangevende podiumkunstenaars en toneel- en dansgezelschappen uit binnen- en buitenland. Een huis met programmering voor alle leeftijden, een huis waar ruimte is voor debat en waar verhalen worden verteld om te inspireren.

Waarom nalaten aan
Internationaal Theater Amsterdam?

Het Joop Admiraal Fonds

Op 4 september 2006 werd in Stadsschouwburg Amsterdam het portret van acteur Joop Admiraal toegevoegd aan de portrettengalerij van grootheden uit het Nederlands theater. Joop Admiraal was een begenadigd acteur en lid van het ensemble van Toneelgroep Amsterdam, nu het ITA ensemble.

In de gangen van de schouwburg zijn de blikken van alle grote Nederlandse theatersterren geschilderd, gefotografeerd of in brons gegoten. Het portret van Joop Admiraal staat symbool voor de vele uitzonderlijke podiumkunstenaars, acteurs en actrices die in de afgelopen 125 jaar in de Stadsschouwburg op het toneel hebben gestaan.

Al 125 jaar lang inspireren podiumkunstenaars het publiek om verhalen te vertellen die er toe doen. ITA is onafhankelijk, biedt hoge kwaliteit en een gevarieerd en zorgvuldig gekozen programma. Om dat levend te houden is het Joop Admiraal Fonds opgericht, om te kunnen blijven investeren in het vertellen van verhalen, in nieuwe producties, in het ensemble van top acteurs en actrices, in het talent van de toekomst en in het monumentale gebouw wat al 125 jaar theater ademt.

“Het narcistische is denk ik dat je op het toneel klimt, het besef dat mensen naar je kijken. Dáárom word je acteur. Je leert ervan, je wordt er beter door. Ik denk dat ik tot mijn dood zal blijven toneelspelen.”

Joop Admiraal

Fragment uit interview in Het Gebeuren, 2 december 1980

Foto credits: Simon Schoo

Hoe werkt het?

Internationaal Theater Amsterdam en het Joop Admiraal Fonds in uw testament is een prachtige manier om uw mooie en persoonlijke ervaringen met het theater door te geven aan volgende generaties. Door uw wensen vast te leggen in uw testament houdt u zelf in de hand hoe uw nalatenschap verdeeld wordt. Wij gaan er graag met u over in gesprek.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan Internationaal Theater
Amsterdam kunt u contact opnemen met:

Gwen van der Meer

gwen@ita.nl

020 523 78 66 / 06 485 14 535