logo Theaterwerkplaats Tiuri

Nalaten aan

Eye Filmmuseum

Film inspireert, ontroert, geeft moed, ontspant, biedt troost en bovenal: verbindt.

Eye is het enige filmmuseum van Nederland en hét huis van de film met een unieke collectie van 50.000 films, foto’s, affiches en publicaties.

We tonen, exposeren, entertainen, geven context en laten je anders kijken naar de rijkdom van film in verleden, heden en toekomst. We geven jong en oud inzicht in de kunst en kracht van bewegend beeld. Eye leert je anders kijken.

We conserveren, restaureren, digitaliseren, trainen en bieden een schat aan kennis en ideeën die we toegankelijk maken voor een breed samengesteld (inter)nationaal publiek.

Over Eye Filmmuseum

Eye is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van de film en de kunst van het bewegend beeld. Gevestigd in een iconisch gebouw aan het IJ in Amsterdam waarin het licht, net als in film, een cruciale rol speelt. Eye is verantwoordelijk voor het beheer én behoud van ons filmerfgoed en wordt wereldwijd geroemd om haar technologisch vernieuwende restauraties. Daarnaast speelt Eye een actieve rol in de samenleving door actuele (maatschappelijke) thema’s te belichten in haar filmprogramma’s. In de vier filmzalen krijgen kaskrakers, nieuwe auteursfilms, klassiekers en de allernieuwste VR-experimenten ruim baan en worden voorzien van de juiste context middels inleidingen en debatten.

Eye organiseert 4 maal per jaar internationaal toonaangevende exposities op het snijvlak van film en beeldende kunst en is verantwoordelijk voor de promotie van de Nederlandse film in het buitenland en de Nederlandse Oscar-inzending. Ook op educatief gebied speelt het filmmuseum in Nederland een belangrijke rol. Met door Eye zelf ontwikkelde lesmaterialen en programma’s voor alle onderwijsniveaus leren leerlingen alles over filmtechniek, de invloed van media en het vertellen van een verhaal. Ze ontdekken film als kunstvorm en leren kritisch te kijken.

“Wat ons betreft is er geen betere kunstvorm dan film en bewegend beeld om in aanraking te komen met andere werelden, andere tijden, andere culturen, andere denkbeelden. Om je te verplaatsen in de ander.

Zoals een oud Afrikaans gezegde luidt: If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum

Waarom nalaten aan
Eye Filmmuseum

Met een schenking als onderdeel van uw nalatenschap draagt u op een geweldige manier bij aan al onze ambities en al ons werk. U heeft de mogelijkheid uw schenking te koppelen aan een van de vaste activiteiten van Eye, bijvoorbeeld filmrestauratie, de tentoonstellingen of educatie. Maar u kunt uw schenking ook koppelen aan een door uzelf te omschrijven specifiek doel, voor zover dit natuurlijk binnen de missie en ambities van Eye ligt. Tot slot kunt U de besteding van de gelden ook aan Eye overlaten. In dat geval draagt u in zeer belangrijke mate bij aan, onder andere:

  • Het beheer én behoud van ons nationaal filmerfgoed voor de toekomstige generaties
  • Het toegankelijk maken voor een breed publiek door digitalisering van onze uitzonderlijke collectie, die de periode van 1895 tot heden beslaat
  • Ons (nationale) onderwijsprogramma
  • Onze Artists in Residence

Hoe werkt het?

Overweegt u Eye in uw testament op te nemen?  Als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is Eye vrijgesteld van betaling van schenkings- en erfbelasting. Uw schenking komt dus geheel ten goede aan Eye.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan Eye Filmmuseum of vrijblijvende informatie over de verschillende schenkingsmogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Annelien Winters 

annelienwinters@eyefilm.nl