Logo Concertgebouworkest

Nalaten aan

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest behoort al 130 jaar tot de absolute wereldtop, beroemd om zijn orkestklank, uit duizenden herkenbaar. Een orkest van internationale topmusici die elk concert weer gezamenlijk streven naar het hoogst haalbare. Musici die de grenzen opzoeken, de luisteraar willen verrassen en willen raken met de schoonheid van klassieke muziek. Al decennialang weet het Concertgebouworkest zo een trouw, internationaal publiek aan zich te binden.

Over het Concertgebouworkest

In samenwerking met ‘s werelds beste solisten en dirigenten koestert het Concertgebouworkest breed symfonisch erfgoed en krijgen ook vernieuwende artistieke producties alle ruimte. Naast het streven naar het hoogste muzikale niveau, verwezenlijkt het orkest zijn maatschappelijke ambities. Met bijzondere projecten voor talentontwikkeling en educatie dragen de musici hun kennis en kwaliteit over op volgende generaties musici en zetten zij zich in om ook het publiek van morgen aan zich te binden.

“Het voelt vooral als een voorrecht dat ik met dit orkest muziek kan ‘geven’. Wij zijn musicus van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat – ik fluit onder de douche, ik zing op de fiets. Zonder deze baan speelde ik misschien onder een brug in Parijs, met dezelfde intensiteit. Nu heb ik, behalve een inkomen, ook nog de beschikking over een prachtig instrument. Dankzij onze schenkers.”

Johan van Iersel

Cellist

Waarom nalaten aan het
Concertgebouworkest?

De Grote Zaal van Het Concertgebouw en het eigen huis aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam vormen de thuisbasis van het Concertgebouworkest. Daarnaast geeft het orkest ruim 40 concerten per jaar op de belangrijkste podia wereldwijd. Met de verbindende rol van de muziek en ontmoetingen rondom die concerten vervult het orkest internationaal een belangrijke ambassadeursfunctie. De komst van het orkest als aanleiding voor de politieke en sociaal-culturele dialoog. De reputatie van het Concertgebouworkest, de kwaliteit en de ambities van de musici vertegenwoordigen Nederland op een unieke manier.

Hoe werkt het?

Om als symfonieorkest een rol te blijven spelen aan de wereldtop – onder leiding van de grote dirigenten en met internationale solisten – kan het Concertgebouworkest niet zonder steun van sponsoren, fondsen en particuliere schenkers. Al vele jaren maken bijdragen van bewonderaars de mooiste activiteiten mogelijk. Projecten die de kwaliteit en toekomstbestendigheid van het orkest waarborgen. 

Orkestleden kunnen hun grenzen verleggen met de topinstrumenten die ze ter beschikking krijgen – essentieel voor de unieke klankkleur van het orkest. Jonge getalenteerde musici worden opgeleid aan de Academie van het Concertgebouworkest. Bijzondere artistieke producties brengen noodzakelijke vernieuwing. Educatieprojecten bereiken het publiek van morgen. Allemaal ondenkbaar met alleen overheidssteun en inkomsten uit kaartverkoop.

Met uw nalatenschap kunnen we ook in deze moeilijke omstandigheden investeren in kwaliteit, in talent en instrumenten, en kunnen we onze muziek blijven spelen voor u en voor volgende generaties.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over nalaten aan het Koninklijk
Concertgebouworkest kunt u contact
opnemen met:

Hanna Philips

h.philips@concertgebouworkest.nl

020 305 10 53